2018 NGV Architecture Commission
Doubleground by MUIR + OPENWORK

Free entry

NGV International

Ground Level, Grollo Equiset Garden

2 Nov 18 – 24 Mar 19

OPEN 10AM–5PM DAILY

Melbourne firm MUIR architecture and landscape architecture studio OPENWORK will present a collage of dramatic structural landscapes for the 2018 NGV Architecture Commission, inspired by key architectural elements of Sir Roy Grounds iconic NGV International building.

The winning proposal entitled Doubleground draws from the façade forms, timber linings and internal courtyards of Grounds’ 1960s design, resulting in a multi-level installation that offers new vistas and perspectives for visitors to experience the NGV Garden.

Doubleground will include an evocative passageway, which references the triangular patterns of the NGV’s roof and glass wall of the Great Hall. The installation will also feature seating elements drawn from the geometry of the NGV façade, a decking area that recalls Grounds’ timber design for the Gallery foyer and a bamboo garden inspired by the building’s original Bamboo Court courtyard.

Doubleground was selected as the winning concept for the 2018 NGV Architecture Commission for its collaborative and multi-disciplinary design approach, which promotes the positive relationship between architecture, landscape and civic space.

The NGV Architecture Commission is an annual open competition, which asks architects to consider innovative ways to activate one of Melbourne’s great civic spaces, the NGV’s Grollo Equiset Garden, with a thought-provoking work of temporary architecture. The NGV Architecture Commission Design Competition process was developed and delivered by CityLab.

The NGV Architecture Commission is a component of the State Government’s annual Victorian Design Program.

The 2018 NGV Architecture Commission is supported by RMIT University and The Hugh D.T. Williamson Foundation


PARTNERS